Vrste ortodonskih aparatića

Aparatiće za zube dijelimo na mobilne i fiksne aparatiće.

Mobilne ortodontske aparatiće moguće je izvaditi iz usta, dok se kod fiksnih ortodontskih aparatića bravice lijepe na zube te se on ne može izvaditi. Od neprocjenjive je važnosti suradnja pacijenta s ortodontom, odnosno redoviti posjeti u dogovorenim terminima.

Mobilni aparatići utječu na razvoj zubnih lukova, korigiraju odnos među čeljustima u rastu i razvoju

Mobilni aparatići

Mobilni aparatići najčešće se koriste kod djece, dok je čeljust još u razvoju.

Pacijenti ovaj aparatić sam vadi i stavlja u usta, zato je upravo suradnja pacijenta od izrazite važnosti za uspjeh terapije. Najveća je prednost što se vrlo jednostavno stavljaju na zube a mogu se izraditi za svaku čeljust posebno ili se može izraditi samo jedan aparatić za obje čeljusti.

Najčešća upotreba mobilnih aparatića je kod nepravilnosti koje dovode do ortodontskih anomalija (npr.nepogodne navike kao što su sisanje prsta). Utječu na razvoj zubnih lukova, korigiraju odnos među čeljustima u rastu i razvoju, čuvaju mjesto kod preranog gubitka mliječnog zuba...

Ponekad je nakon terapije mobilnim aparatićem potrebna i terapija fiksnim aparatićem.enta.

Fiksni aparatići

Fiksni aparatići danas su najčešće korišteni za ispravljanje ortodontskih anomalija.

Ovisno o materijalu bravica razlikujemo metalne klasične ili samoregulirajuće te estetske aparate.

Fiksni ortodontski aparati sastoje se od bravica i fleksibilnih lukova vezanih za bravice uz pomoć tankih žica ili gumica.

Liječenje fiksnim aparatima je uglavnom bezbolno, no može se osjetiti blaga nelagoda prvih dana nakon postave aparata odnosno nakon njegove aktivacije. To je normalna pojava i smetnje ubrzo nestaju.

Za vrijeme nošenja aparatića vrlo je važno pravilno održavanje oralne higijene jer se hrana lako skuplja oko žice i bravica. Po završetku svake ortodontske terapije nužno je izraditi tzv.retainer kako bi se spriječilo vraćanje zuba na početnu situaciju.

Fiksni aparatić se mora aktivirati na redovitim kontrolama svakih 4-6 tjedana. Bez redovite reaktivacije aparatića terapija nije uspješna i zubi se ne pomiču. Redovitost dolazaka na kontrolu ima veliku utjecaj na trajanje cjelokupne ortodontske terapije.

Clear aligneri

Radi se o posebnim, prozirnim udlagama koje se izrađuju pomoć najsuvremenijih CAD/CAM tehnika i 3D printera

Osim što je gotovo nevidljiv, ugodan je za nošenje i lako se skida. Udlage se mjenjaju svaka dva tjedna a duljina terapije ovisi o nepravilnosti koju želimo ispraviti i kompleksnosti terapije. U pravilu se koristi za manje do srednje nepravilnosti.

Udlage su mobilne, i možete ih izvaditi iz usta kod jela, održavanja higijene i sl. Potrebno ih je nositi 20 sati dnevno.

Kako vam možemo pomoći...

Nudimo vrhunsku uslugu koja će vam omogučiti savršen osmijeh.

Što kažu naši pacijenti...

Jako draga i uslužna ekipa. Uvijek susretljiva i pristupačna. Preporučila bih svakom. Najbolji tim u gradu.

Daria

Sve pohvale kompletnom timu za ortodonske usluge! Što drugo reći osim da vam ti ljudi promjene život. Na bolje! Hvala ekipa!

Kristina Jurešić Heđi

Divna suradnja, divna ekipa, bilo mi je veliko zadovoljstvo dati se u ruke najbolje ortodonske ekipe u Zadru. Sve pohvale i preporuke!

Danijela Delija